Menu
Contact Favorite Caută
Protefix - O viata mai buna pentru purtatorii de proteza dentara

A avea dinți și oase puternice este esențial pentru sănătatea noastră generală. Un factor important pentru menținerea oaselor și a dinților puternici și sănătoși este Calciul. Calciul este un mineral esențial și este unul dintre cele care se găsesc din abundență în organismul nostru. De asemenea, poate fi găsit și în anumite alimente, ce se recomandă a fi consumate pentru un aport optim de Calciu pentru dinții și oasele noastre.

Aproape întreaga cantitate de Calciu (99%) care se găsește în corpul uman este depozitată în oase și dinți. Pe lângă rolul important pe care îl are pentru întărirea dinților și oaselor, Calciul este esențial și pentru vasele de sânge și mușchi. Calciul ajută vasele de sânge și mușchii să funcționeze corect.

Un aport optim de Calciu este necesar pentru oamenii de toate vârstele, contrar unor credințe. Bebelușii și copiii mici au nevoie de Calciu pentru a dezvolta dinți și oase puternice, în timp ce adulții au nevoie de Calciu pentru a le menține puternice. Din păcate, un număr tot mai mare de oameni nu obțin cantitatea de Calciu recomandată. O deficiență de Calciu poate duce la un risc crescut de osteoporoză, ceea ce face ca oasele să devină mai fragile, făcându-le să se rupă mai ușor.

Osteoporoza nu afectează doar oasele, ci poate afecta și dinții, deoarece poate slăbi osul maxilarului. Osul maxilarului este practic o ancoră pentru dinți, astfel încât dacă se deteriorează este destul de probabil ca dinții să înceapă să se miște și, eventual, să cadă. Femeile care suferă de osteoporoză dunt de trei ori mai predispuse la a-și piede dinții decât cele care se pot lăuda cu oase sănătoase.

Nu toată lumea are nevoie de aceeași cantitate de calciu. Societatea Română de Nutriție recomandă diferite aporturi de Calciu, în funcție de vârstă.

 

VârstaNecesar zilnic de Calciu (mg/zi)
4-8 ani800
9-18 ani1300
18-50 ani1000
Peste 50 ani1200

Pe lângă osteoporoză, deficitul de Calciu poate crește riscul de boală parodontală. Studiile au arătat că persoanele care nu au o dietă bogată în Calciu au mai mult de cincizeci la sută șanse să dezvolte o boală a gingiilor decât persoanele care au un aport optim de Calciu.

Alimente ce conțin Calciu

Dacă organismul tău are nevoie de mai mult Calciu, există anumite alimente pe care le poți consuma și care conțin o cantitate semnificativă din acest mineral. Produsele lactate precum laptele, iaurtul și brânza sunt unele dintre cele mai bune surse de Calciu, dar există și altele, precum: legume verzi, cereale, sardine, semințe de susan, smochine, migdale sau broccoli.

De asemenea, a lua zilnic suplimente alimentare ce conțin Calciu este o idee bună.

Pe lângă consumul de alimente care conțin Calciu, există multe alte măsuri care pot fi luate pentru a-ți menține dinții sănătoși timp îndelungat. Gustările și băuturile cu zahăr trebuie evitate, deoarece zahărul poate deteriora smalțul dinților. De asemenea, este important să periezi dinții și să folosești ața dentară în mod regulat. Mergi regulat la medicul stomatolog pentru a-ți curăța dinții și a face față problemelor care pot apărea înainte de a se agrava.