Menu
Contact Favorite Caută
Sfaturi pentru familiarizarea cu proteza dentară

Sfaturi pentru familiarizarea cu proteza dentară

Aspectul intinerit, rasul fara griji si mestecarea fara probleme: proteza dentara aduce avantaje decisive - de indata ce va obisnuiti cu aceasta. Este nevoie de putin timp si rabdare, dar in cele din urma va veti simti complet confortabil. Pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil, avem cateva sfaturi pentru dvs.

Este normal sa va fie frica sa vorbiti si sa mancati la inceput - la urma urmei, aveti un corp strain in gura. Acum este vorba despre depasirea acestui sentiment cat mai repede posibil. Important: purtati permanent proteza dentara.

Indepartarea acesteia in timpul somnului ingreuneaza obisnuinta. Purtati proteza chiar si noaptea, dupa o curatare foarte temeinica.

 

Prima lună cu proteza dentară

Ziua 1:

O proteza noua poate fi o provocare. Aceasta este mai usor de gestionat daca renuntati la alimentele greu de mestecat si mancati alimente moi care sunt blande pe gingii.

Zilele 2-14:

In timp ce cavitatea orala se obisnuieste cu proteza, cresterea salivatiei si usoarele puncte de presiune sunt normale. Clatirea cu apa calda si sarata ajuta impotriva punctelor de presiune. Daca nu exista nici o imbunatatire, ar trebui sa solicitati medicului stomatolog adaptarea sau ajustarea protezei.

Zilele 15-29:

Va obisnuiti cu senzatia de corp strain din gura, punctele de presiune sunt mai putine si scade salivarea. Este un moment bun pentru a incerca utilizarea unui adeziv Protefix care imbunatateste potrivirea protezei si senzatiile aferente. Dar va rugam sa respectati instructiunile de utilizare!

Ziua 30:

Ai reusit! O luna intreaga cu proteza! Astazi va puteti trata cu ceva cu adevarat gustos. Dar chiar daca simtiti proteza ca o parte din dumnevoastra, nu uitati sa o verificati in mod regulat cu medicul stomatolog.

Consumul de alimente și băuturi – 8 sfaturi

Multi pacienti sunt ingrijorati de cat de bine se impaca alimentatia si consumul de bauturi cu ​​o proteza dentara. Pot sa musc puternic sau ar trebui sa mananc doar alimente mai moi?

Aceste intrebari depind de mai multi factori. Este important materialul folosit pentru proteza si daca aveti o proteza partiala sau completa. Nu in ultimul rand, acceptarea protezei nu este lipsita de importanta.

Folosind pentru prima data o proteza, mestecarea poate sa fie nefamiliara si poate provoca neplaceri. Este posibil ca experienta gustului sa fie limitata sau modificata, deoarece papilele gustative situate pe cerul gurii sunt partial acoperite de placa palatala a protezei. Dar simtul gustului se ajusteaza la noua situatie dupa un timp - si felul dumneavoastra preferat de mancare va avea acelasi gust ca in trecut.

8 sfaturi pentru perioada de inceput a utilizarii protezei:

  • Atunci cand mestecati, ar trebui sa distribuiti alimentele uniform - deci nu mestecati pe o parte - astfel incat proteza sa fie uniform presata.
  • Cand muscati, folositi caninii si molarii frontali.
  • Aveti grija cu alimente sau bauturi calde. O proteza superioara a maxilarului acopera o parte din bolta palatina si senzatia de fierbinte este simtita doar in gat.
  • Evitati chiflele, merele si caramelele
  • Trebuie sa utilizati alimente moi si usor de mestecat care nu irita mucoasa orala sensibila.
  • De asemenea, foarte recomandate sunt felurile de mancare reci sau condimentate.
  • Adesea, resturile alimentare raman sub proteza. Prin urmare, alimentele mici, tari, cum ar fi nuci sau boabe ar trebui evitate.

Asigurati-va ca ati curatat bine proteza de la inceput, pentru a preveni aparitia punctelor de presiune si a iritatiilor.

Vorbitul cu proteza dentară – 7 sfaturi

Datorita corpului strain necunoscut din gura, vorbirea va fi dificila la inceput. De fapt, formarea de sunete este o interactiune complexa a multor muschi care se aliniaza optim in decursul anilor. Aceste secvente de miscare trebuie, in primul rand, sa se obisnuiasca cu noul statut de purtator de proteza. Dar nu va faceti griji, pronuntia si emiterea de sunete se pot remedia rapid la orice varsta!

La inceput, sunetele suna ciudat si unele litere pot fi un obstacol. Exercitiile practice sunt solutia! Cu cat exersati vorbitul sau cititul mai mult cu proteza, cu atat mai repede veti putea articula din nou clar. Cititi ziarul cu voce tare si inconjurati-va de familie si prieteni pentru primele lecturi.

Unii purtatori de proteze au initial o perceptie diferita a vocii lor. Acest lucru este legat de transmisia de sunet modificata in oasele maxilarului si ale craniului. De fapt, vocea suna neschimbata in exterior.

 7 sfaturi pentru a vorbi cu proteze:

  • Apasati ferm impreuna dintii inainte de a vorbi. Acest lucru asigura fixarea corecta a protezei.
  • Inghititi chiar inainte de a vorbi, deoarece la unii oameni creste nivelul de saliva in timpul procesului de acomodare cu proteza.
  • Pentru a va simti mai in siguranta, puteti sa stati in fata oglinzii si sa exersati vorbirea. Veti vedea ca pentru straini totul pare normal.
  • Daca inca nu sunteti sigur pe vorbire, vorbiti putin mai rar - astfel puteti memora secventele de miscare.
  • Vorbiti linistit cu dumneavoastra sau cititi cu voce tare textele. Aceasta exerseaza pronuntia si indeparteaza frica de cuvinte dificile.
  • Folositi o persoana de incredere pentru o opinie onesta a modului in care pronuntati anumite cuvinte. Astfel, aveti ocazia concreta de a va imbunatati permanent.
  • Desigur, aveti si posibilitatea de a primi sprijin de la un logoped in caz de probleme. Adresati-va medicului dentist sau medicului de familie.